vrijdag 10 juni 2016

Het MKB is geen bank voor grote bedrijven

Dat grote bedrijven het MKB regelmatig als bank gebruiken is een algemeen bekend feit. Betalingstermijnen van meer dan 60 dagen, met uitschieters van meer dan 80 dagen, zijn helaas nog steeds gebruikelijk. Wanneer je als klein bedrijf zaken wilt doen met de grote jongens, dan heb je dit maar te slikken. Vooralsnog, want hier lijkt verandering in te komen.

Het (veel te) laat ontvangen van betalingen brengt menig MKB bedrijf in de problemen. Het CDA heeft daarom eerder al eens, met steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, een voorstel aan minister Kamp van Economische Zaken gedaan. Hierin stond dat de grote bedrijven die te laat de rekening betalen een renteboete zouden moeten betalen. De minister wilde dat voorstel tot nu toe echter niet invoeren. Hij is van mening dat de situatie al aan het verbeteren is.

PvdA-kamerlid Monasch en CDA-kamerlid Mulder kijken daar anders tegenaan. Zij komen daarom nu met een eigen wetsvoorstel. Zij willen grote bedrijven, wanneer zij weer eens te laat de rekening voldoen, een renteboete laten betalen. Na zestig dagen zou dat, als het aan de twee Kamerleden ligt, een wettelijke opgelegde rente van 8 procent over het verschuldigde bedrag moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten