dinsdag 15 november 2016

Toezichthouders gaan strenger toezien op incassobureaus

Iedereen die dat wil mag vandaag nog een incassobureau beginnen en dat maakt het dat er in deze markt partijen zijn die zo'n bureau enkel voor eigen gewin gebruiken en het niet zo nauw nemen met de regels. Veel bureaus houden zich namelijk niet aan de regels en proberen meer geld te innen dan hen toekomt. De ACM en AFM gaan daarom de regels voor incassobureaus beter handhaven en consumenten voorlichten via een campagne.

De ACM waarschuwde eind vorig jaar ook al voor de oneerlijke praktijken in de branche en de Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.

Onderzoek in de incassobranche heeft diverse misstanden aan het licht gebracht. Zo worden regelmatig onterechte vorderingen geïnd, rekenen bureaus te hoge invorderingskosten en wordt er soms ontoelaatbare druk uitgeoefend op de consument. Dit laatste is het geval als zij dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen, zoals inbeslagname van goederen of loon of een dagvaarding. Ook komt het voor dat bureaus zich agressief gedragen. "Het is belangrijk dat consumenten in actie komen'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Zo voorkomen zij schade voor zichzelf. En het helpt ook om oneerlijke incassopraktijken te stoppen." (bron: ANP))


Geen opmerkingen:

Een reactie posten