dinsdag 28 juni 2016

Diplomaten zijn nog steeds starre wanbetalers

Diplomaten uit andere landen blijven hardnekkig weigeren hun verkeersboetes te betalen. Over de afgelopen zes jaar staat er nog een bedrag open van ruim 632 duizend euro bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat blijkt uit een overzicht dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sinds 3 februari 2015 worden er geen verkeersboetes meer opgelegd aan buitenlandse diplomaten. Dat komt omdat een Nederlandse rechter heeft bepaald dat zij ook op dit gebied immuniteit genieten. Maar boetes van voor die datum worden ook massaal bij buitenlandse ambassades in de prullenbak gegooid.

Het kabinet spreekt andere landen er wel altijd op aan als hun diplomaten zich hier misdragen. Ook wordt de belastingvrije tankkaart geblokkeerd van diplomaten die meermaals de wet overtreden. Los van verkeersovertredingen, maken diplomaten zich ook wel eens schuldig aan zwaardere misdaden. Dat is de afgelopen zes jaar 13 keer gebeurd. Het kabinet wil niet zeggen om wat voor soort misdaden het gaat.

In 7 gevallen gold de immuniteit niet en kon er worden vervolgd. In andere gevallen werd het land gevraagd de immuniteit op te heffen, zodat alsnog tot vervolging kon worden overgegaan. Dat is in één geval geweigerd, waarna de diplomaat naar het land van herkomst terugkeerde. (bron AD.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten