maandag 1 augustus 2016

China zet zijn wanbetalers te kijk bij treinstations

In China worden wanbetalers aan een openbare elektronische schandpaal genageld. Steeds meer bevelen Chinese rechtbanken dat gegevens van onbetrouwbare schuldenaars op billboards op openbare locaties, zoals treinstations of grote winkelcentra, worden getoond.

Door de vertragende economische groei van hun land ervaren steeds meer Chinezen toenemende moeilijkheden om hun kredieten terug te betalen. De introductie van de virtuele schandpaal voor wanbetalers geeft volgens critici echter aan dat de overheid geen mogelijkheden ziet om het probleem op te lossen. Inmiddels zouden bij de Chinese banken volgens officiële cijfers 299 miljard dollar schulden open staan. Volgens een aantal waarnemers ligt dat bedrag in werkelijkheid echter nog veel hoger. “Het blijkt echter moeilijk om de schuldenaars aan te zetten aan hun financiële verplichtingen te voldoen,” aldus het persbureau Reuters.

Publieke hulp

Traditionele tactieken, zoals de bevriezing of confiscatie van eigendommen, bieden geen oplossing. De Chinese rechtbanken kunnen de stroom dossiers over wanbetalers niet meer volgen. De elektronische schandpaal lijkt de enige uitweg. Recent toonden digitale schermen op een treinstation in Shanghai de namen en foto’s van een twintigtal wanbetalers. Bij sommige partijen liepen de achterstallige kredieten op tot ongeveer 400.000 euro, maar anderen bleken amper een schuld van 150 euro te hebben.

Aan de bevolking wordt tegelijkertijd gevraagd de voortvluchtige schuldenaars mee te helpen opsporen. De gegevens van de schuldenaars kunnen ook bekend worden gemaakt in de kranten, op radio en televisie en op het internet. In totaal zouden al 3,4 miljoen schuldenaars op deze manier zijn gesanctioneerd. Ongeveer 10 procent zou daarop zijn achterstand hebben betaald. (bron: MSN Geldzaken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten