maandag 8 februari 2016

'Incassobureaus moeten stoppen met conceptdagvaardingen'

Wellicht heeft u het al gelezen, want het is vandaag in het nieuws. De Consumentenbond roept incassobureaus op om onmiddellijk te stoppen met het versturen van conceptdagvaardingen. Een terechte oproep, want in Nederland zijn namelijk alleen gerechtsdeurwaarders bevoegd om dagvaardingen uit te brengen.

Incassobureaus mogen volgens de wet geen dagvaardingen uitbrengen, hiervoor dienen ook zij zich tot de gerechtsdeurwaarder te wenden. Om van hun speciale bevoegdheid gebruik te mogen maken, dienen gerechtsdeurwaarders zich te houden aan diverse regels en wetten. Deze zijn er onder andere om consumenten te beschermen. Eén van de wetten zegt bijvoorbeeld dat een gerechtsdeurwaarder geen oneigenlijke druk mag uitoefenen. Een gerechtsdeurwaarder mag niet zeggen dat hij beslag gaat leggen, als er nog geen vonnis is op basis waarvan hij dat kan doen. Als een gerechtsdeurwaarder dus zegt dat hij beslag gaat leggen, dan kan de debiteur er vanuit gaan dat dit ook echt gaat gebeuren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde in november al dat incassobureaus vaak dreigen met maatregelen waartoe zij helemaal niet bevoegd zijn. Zo zetten zij consumenten onder druk om toch maar te betalen, ook als die het niet eens zijn met een vordering.

Incassobureaus ontwijken het feit dat zij niet bevoegd zijn om te dagvaarden volgens de Consumentenbond door te spreken van conceptdagvaardingen. Mensen die niet precies weten hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit, worden hiermee onnodig bang gemaakt. De Consumentenbond noemt deze conceptdagvaardingen 'nepdagvaardingen' en vindt het versturen daarvan ‘disproportioneel en discutabel’. "Verboden zijn dit soort praktijken niet, maar het kan moreel gezien echt niet door de beugel", vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Incassobureaus zetten consumenten zo op het verkeerde been en jagen ze de stuipen op het lijf". (bron: ANP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten