maandag 20 juli 2015

Het bewijsrapport: veiligstellen van uw gelijk


Onze juristen voeren regelmatig gerechtelijke procedures en daarin is het leveren van bewijs altijd van cruciaal belang. Degene die dat het beste voor elkaar heeft, is meestal ook degene die de procedure wint. Om dit bewijs te kunnen leveren, wordt in vrijwel elke rechtszaak een beroep gedaan op schriftelijke stukken. Ons wetboek zegt hierover: “Wie stelt bewijst”. Het is daarom verplicht om stukken daadwerkelijk te overleggen, om er een beroep op te mogen doen. Hoe kunt u uw voordeel doen met deze kennis?

Een door een gerechtsdeurwaarder opgemaakt bewijsrapport heeft nagenoeg de zelfde bewijskracht als een authentieke akte. De bewijskracht van deze akte is groot, wat inhoudt dat de rechter er moeilijker aan voorbij kan gaan. Wanneer u de kans op een conflict of een schadeclaim voorziet, is het altijd verstandig om vooraf zaken of situaties vast te leggen met behulp van het bewijsrapport. Het kan voor u immers van doorslaggevend belang zijn.

Stel, een vertrokken huurder voert verweer op uw herstelnota. Hij ontkent in alle toonaarden dat hij de schade veroorzaakt heeft. U dient dan schriftelijk bewijs te leveren dat deze schade wel door hem is gemaakt. U kunt hiervoor zelf een verklaring opstellen, maar ja…. hoe zou u zo’n verklaring beoordelen als u de rechter was? Voor dit soort situaties is het bewijsrapport. Dit werkt als volgt.

Wanneer u voor het eerst het pand van de vertrokken verhuurder binnentreedt, gaat onze gerechtsdeurwaarder met u mee. Hij maakt direct foto’s van de aangetroffen situatie en schrijft daarbij een bewijsrapport. U bewijst hiermee dat de vertrokken huurder degene is die het laatste het pand tot zijn beschikking had en deze met de schade heeft achtergelaten. Met het bewijsrapport stelt u dus vooraf uw gelijk veilig.

Er zijn nog vele voorbeelden te bedenken waarin dat van belang is. Wanneer bijvoorbeeld een huurder overlijdt en er zich geen erfgenamen melden die zich over de inboedel ontfermen, zult u dit uiteindelijk opruimen en de woning opnieuw verhuren. Het bewijsrapport ondersteunt dan uw standpunt dat de goederen die nog in de woning aanwezig waren geen waarde in het economisch verkeer vertegenwoordigen, u kunt deze vervolgens uit de woning (laten) afvoeren. Mochten er zich na verloop van tijd toch nog rechthebbenden melden, dan kunt u met het bewijsrapport aantonen dat u geen schade heeft veroorzaakt door de boedel te verwijderen.

Met een bewijsrapport kan ook bij aanvang van werkzaamheden de bouwkundige staat van uw pand(en) of van percelen van derden worden vastgelegd, waarbij na beëindiging van de werkzaamheden vergeleken kan worden of deze is veranderd. Wanneer u de kans op een conflict of een schadeclaim voorziet, is het verstandig om vooraf uw gelijk veilig te stellen door zaken of situaties vast te leggen met behulp van het bewijsrapport. Dit kan later als (dwingend) bewijsmateriaal van doorslaggevend belang zijn. Twijfel niet en neem direct contact met ons op wanneer u bewijs wilt veilig stellen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Interessant om te weten! De bewijsakte is het nieuwe onderwerp van onze informatie bijeenkomsten. Deze duren maximaal 30 minuten, zijn kosteloos en worden door onze gerechtsdeurwaarders en juristen periodiek bij diverse corporaties verzorgd. Ook u kunt van deze informatie bijeenkomsten gebruik maken. Dat kan heel eenvoudig en verplicht u verder tot niets. Stuur een e-mail naar betaaldkrijgen@aginpranger.nl met daarin de gewenste datum en tijd, dan regelen wij de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten