woensdag 10 februari 2016

Kamer wil ook late betalingen aan mkb-bedrijven aanpakken

In navolging op de brancheorganisatie MKB Nederland wil nu ook een meerderheid van de Tweede Kamer dat grote bedrijven hun leveranciers in het midden- en kleinbedrijf sneller gaan betalen. De Kamer steunde dinsdag het plan van de CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt om grote bedrijven rente te laten betalen wanneer die na zestig dagen de facturen nog niet hebben betaald. Men zie nu ook in dat het mkb vaak afhankelijk is van opdrachten van grote ondernemingen.

''Kleine leveranciers houden hierdoor hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormen voor mkb'ers en zzp'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of rood staan bij de bank", aldus Mulder en Omtzigt. De partij raamt de jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen op 2,5 miljard euro.

MKB-Nederland liet vorige week al weten een zwarte lijst op te gaan stellen van bedrijven die te lang wachten met het betalen van kleinere toeleveranciers. Gemiddeld wordt een factuur na 36,5 dagen betaald, maar excessen komen volgens de ondernemersvereniging nog te vaak voor.Geen opmerkingen:

Een reactie posten